Bouw mee aan een duurzame toekomst met Sustainable Material Inventory (SMI)
Wil jij circulariteit en veiligheid waarborgen bij renovatie- en sloopprojecten? Bijdragen aan een circulaire economie en tegelijkertijd kosten besparen? Sustainable Material Inventory (SMI) kan je hierbij helpen. SMI biedt inzicht in de potentie (aanwezigheid van potentieel te hergebruiken materialen) en risico’s (aanwezigheid gevaarlijke stoffen) van een pand.
SMI bevordert circulariteit
Gebouwen die nu gesloopt of verbouwd worden, zijn vroeger niet gebouwd om deze circulair te ontmantelen. Wij geloven dat meer inzicht en transparantie dé manier is om circulariteit te stimuleren in de bouw. Bestaande technieken gaven onvoldoende inzicht in de mogelijkheden tot hergebruik van materialen die vrijkomen bij sloop en renovatie. Daarom hebben wij SMI ontwikkeld in samenwerking met DAGnl (De AdviesGroep Nederland), IDDS en Hein Heun Group.
Circulair bouwen en slopen is essentieel als Nederland de doelstelling wil halen om 50% minder grondstoffen te gebruiken in 2030. Sustainable Material Inventory biedt een instrument om hier actief naartoe te werken. Met SMI kun je je ambities verder vormgeven.
Wat is SMI?
SMI is een innovatieve inventarisatie- en demontagemethodiek die je in staat stelt om materialen in gebouwen nauwkeurig in kaart te brengen. Dit creëert kansen voor hergebruik en zorgt voor een veiligere werkomgeving.
SMI in vogelvlucht:
- De mogelijkheden tot hergebruik worden bepaald door het beoordelen van de kwaliteit, demontabelheid en de R- ladder score van nagenoeg alle aanwezige materialen in een te slopen gebouw. Het is ook mogelijk om een selectie van de aanwezige materialen te beoordelen, afhankelijk van de diepgang die je zoekt.
- Op basis van het verkregen inzicht heb je de keuzevrijheid om de volledige potentie tot hergebruik te benutten of toch (onderbouwd) te kiezen voor een ‘light variant’.
- Ook de aanwezigheid van schadelijke stoffen wordt in kaart gebracht. Zo biedt SMI een compleet overzicht in wat een bestaand pand aan potentie (hergebruik) en risico’s (gevaarlijke stoffen) in huis heeft. Deze combinatie is absoluut uniek.
- Door gevaarlijke stoffen gestructureerd te inventariseren, kan een sloper passende veiligheidsmaatregelen treffen om zijn werknemers te beschermen tegen blootstelling. Zo voorkomt SMI gevaarlijke situaties.
- Een gecertificeerde sloper weet wat hij in het pand kan aantreffen en wat hij met de uitkomende materialen kan. Door dit volledige inzicht worden tegenvallers in de uitvoering tot een minimum beperkt en vertraging voorkomen.
- Bovendien blijven waardevolle materialen én kosten bespaard. Dat maakt SMI nuttig, duurzaam en veilig.
"Dankzij SMI konden we bij ons laatste project 40% van de materialen hergebruiken. Dit leverde een flinke kostenbesparing op, én droeg bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen."
De voordelen van SMI
Maak grote stappen richting een circulaire economie. SMI is hét instrument waarmee je bijdraagt aan de EU-doelstelling om in 2030 minimaal 50% minder grondstoffen gebruiken.
SMI geeft een compleet overzicht van alle stoffen in een gebouw, inclusief potentiële risico's. Deze inventarisatie van gevaarlijke stoffen gaat dieper dan slechts asbest en chroom 6 herkenning. Zo verklein je risico’s. Ook helpt het om te voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving en Arbowetgeving.
Door het complete inzicht kun je de volledige potentie benutten van het hergebruik van materialen die vrijkomen bij sloop- of verbouwingswerkzaamheden. Inzicht biedt zekerheid.
Ontdek welke materialen hergebruikt kunnen worden en bespaar op de inkoop van nieuwe materialen. Doordat iedereen met dezelfde maten meet, hebben ontwikkelaars een betere handelspositie
SMI-gecertificeerde sloopbedrijven houden een materialenpaspoort bij. Dit maakt inzichtelijk of schadelijke stoffen op een verantwoorde wijze zijn verwijderd en afgevoerd. Als ontwikkelaar of pandeigenaar kun je voortaan zien welke voetprint op welke plek is achtergelaten. Zo kun je je verantwoordelijkheid aantonen.
Als initiatiefnemer van SMI biedt TÜV NORD neutrale en betrouwbare certificering. Zo weet je zeker dat je SMI correct toepast. Bovendien kun je met deze certificering aantonen dat je je serieus inzet voor circulariteit in sloopprojecten.
Extra voordelen voor gebouweigenaren zoals gemeenten en Rijkswaterstaat:
- Met SMI kun je de eigen sloopprojecten circulair en veilig voorbereiden.
- Inzicht maakt keuzes mogelijk: wil je de volledige potentie tot hergebruik benutten of toch (onderbouwd) te kiezen voor een ‘light variant’? Wat wil je laten verwijderen en wat moet behouden blijven?
- Door SMI te verplichten bij een sloopmelding, zie je erop toe dat gebouwen veilig worden gesloopt, met verantwoordelijkheid naar de omgeving.
- Geeft een gebouweigenaar de mogelijkheid tot afstemmen op het ambitieniveau in circulariteit en duurzaamheid.
Extra voordelen voor een aannemers en sloopbedrijven:
- Bespaar kosten: Ontdek welke materialen hergebruikt kunnen worden en bespaar op de inkoop van nieuwe materialen.
Waarom TÜV NORD een sterke partner is:
Onafhankelijkheid
Bij TÜV NORD Nederland staan we voor onafhankelijke beoordelingen op het gebied van certificering, keuring, inspectie en training. Sinds 1981 zetten we ons in om veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en een betere leefomgeving te waarborgen. We zijn trots om een betrouwbare partner te zijn, die met expertise en integriteit bijdraagt aan een veilige en duurzame wereld.
Expertise
Met TÜV NORD heb je een expert aan je zijde. Ons team van gekwalificeerde specialisten staat klaar om je te helpen met certificering, testen en inspectie. Wij zorgen voor de hoogste normen van veiligheid en betrouwbaarheid.
Internationaal
Als onderdeel van de TÜV NORD GROUP zijn we wereldwijd actief met tienduizenden projecten in 70 landen en meer dan 10.000 medewerkers. Of het nu gaat om lokale of internationale IT-vraagstukken, wij staan voor je klaar.
Kwaliteitsbeoordeling
Ons team van meer dan 300 experts beoordeelt dagelijks een breed scala aan producten, diensten en systemen: van liften, hijs- en hefmiddelen, transportmiddelen en installaties, tot attracties, speeltoestellen, roltrappen, cybersecurity managementsystemen, productcertificering en de kwaliteit van mobiliteit. In de meest uiteenlopende branches zorgen wij voor jouw kwaliteit en veiligheid in Nederland.
Laagdrempelig
Bij TÜV NORD Nederland houden we het graag nuchter en praktisch. We zorgen ervoor dat jouw organisatie aantoonbaar voldoet aan alle eisen voor betrouwbaarheid, op een laagdrempelige en begrijpelijke manier.
Verbeteringsgericht
We signaleren risico's en pijnpunten helder en feitelijk, om zo verbeteringen te stimuleren. Ons doel is om bedrijfsrisico’s te minimaliseren en de continuïteit van jouw organisatie te waarborgen.
Aanmelden SMI-certificeringstraject
Het proces tot certificering omvat een aantal stappen:
- Doe een aanvraag voor het SMI-certificeringstraject
- Implementeer een kwaliteitsmanagementsysteem om SMI actief toe te kunnen passen
- Controleer of het systeem werkbaar is door middel van een interne audit
- Laat het kwaliteitsmanagementsysteem onafhankelijk certificeren.
TÜV NORD stelt met een neutrale, onafhankelijke blik vast of een organisatie SMI op een juiste manier toepast. Meld je aan voor certificering met het contactformulier via de blauwe button.